Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2019. Április 18. 22:18, csütörtök | Helyi

Közgyűlés, díjak átadása, a város bora, döntéssorozat

Közgyűlés, díjak átadása, a város bora, döntéssorozat

Városrendezés, városfejlesztés parkolók és vita a parkolásról, rekonstrukciók,Egressy Zsuzsanna eskütétele amit nem támogattak, óvodatej, kézilabda pro és kontra, elnevezés Kulcsár Anita emlékére

A húsvét előtt nagycsütörtökön délelőtt tartott közgyűlés a „Dunaújváros Közbiztonságáért„ díjak átadásával kezdődött. Az önkormányzat elismerését kifejező díjat idén Kiss Piusz István rendőr törzszászlós, Kovács Attila rendőr törzszászlós, Droppa László tűzoltó százados és Csécs István nyugállományú honvéd ezredes vették át Cserna Gábor polgármestertől.

A díjátadó után Lőrinczi Konrád, a szociális, egészségügyi és lakásügyi bizottság elnöke mondott pohárköszöntőt (képünk). Az ünnepséget követően Cserna Gábor polgármester közölte a jelenlévőkkel és a TV általi nyilvánossággal is, hogy a kitüntetetteknek átadott ajándék egy-egy palack „város bora”. Szőlőnk nincs ugyan – mondta - de egy jó szekszárdi borral is képviselteti magát városunk.

A közgyűlés sürgősséggel felvette tárgyalandó napirendi pontjai közé az átépülő sportcsarnok névadását, emléket állítva néhai Kulcsár Anitának. Törölte további egyeztetés miatt a tárgyalandó témák közül a Darusín Kft. terület-egyesítési kérelmét.

Vita a parkolásról. a kilátóról

Tóth Kálmán kért szót elsőként a napirendi pont keretében. Javasolta, hogy mérje fel a város a birtokában levő olyan területeket, amelyek házhelyként értékesíthetők, mert ez által is gyarapodhat a város. Szabó Zsolt azt kérdezte, lesz-e plakátok kihelyezésére alkalmas hely itt a városban, mert tilos lett kiragasztásuk? Barta Endre megismételte korábbi kérdését,, hogy miért vett fel városunk másfél milliárd forint hitelt és az élményfürdő havi 40 milliós veszteségét kompenzálja ingyenes jegyekkel a város. De ha ez a helyzet, ez a pénz a városban maradna, ha az üzemeltetést helyi cég látná el.
Rákérdezett arra is, hogy biztonságos-e lezárt kilátó? Markóth Béla, a Városüzemeltetési és Beruházási Osztály vezetője válaszában megerősítette a korábbi állítást a kilátó biztonságos voltáról és elmondta: parkosítás és védősövény telepítése folyik, a munkával május elsejéig végeznek.
A polgármester és több képviselő vitázott a város szemetességéről, míg Iván László a DVG Zrt. védelmében elmondta, hogy szállításra vár a fehér zsákokba gyűjtött hulladék. Sok képviselő szólt több téma tárgyalásakor is a különböző városterületek parkolási gondjáról, helyeselve újabb parkolók tervezését, kialakítását. Iván László külön is kifogásolta a volt zöld rendelő környékén az éjszakai órákra és hétvégére is kiterjedő korlátozást, amit a járási hivatal félfogadási ideje nem indokol. Erre az volt a válasz, hogy a kormányhivatal kérelmére jártak el.

Eseményekről a polgármester

Cserna Gábor polgármester a vitát zárva írásos választ ígért a kritikai észrevételekre, kiemelte, hogy városunk delegációja a lengyel Leszno városában aláírta a testvérvárosi megállapodást, megemlítette a volt vidám, parkban, a járási hivatallá alakított volt rendelőben tett sajtóbejárást, a legújabb sportsikereket, szólt a dunaújvárosi hajléktalanellátás új, példaértékű kezdeményezéséről. Nevezetesen arról, hogy önálló lakhatást biztosít kertvárosi üres lakások felújításához kapcsoltan néhány arra érdemes ellátottnak. Szólt a dunaújvárosi nyugdíjasok ötezer forint összegű húsvéti támogatásáról, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum működéséről és felkérte az intézmény kancellárját, Piros Mariannt, hogy mutatkozzon be a közgyűlésnek, mondja el, miként lett bankárból kancellár. Mariann azzal kezdte, hogy általános és középiskoláját Dunaújvárosban végezte, majd az egyetem után a bankvilágban töltött másfél évtizedet. Családjával itt a város környékén telepedett le. Terhére volt az ingázás, kapóra jött, hogy visszatérhet Dunaújvárosba. Gazdasági, pénzügyi ismereteivel hasznos munkát végezhet az oktatási ágazatban.

Polgárbarátabb a rendőrségünk

Elsőként a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság (nem nyilvános) tavalyi, a közbiztonság helyzetéről szóló beszámolóját vitatta meg a közfűlés a városi és megyei kapitányságvezető-helyettesek jelenlétében. Az elhangzottakból kiemelendő Cserna Gábor polgármestes értékítélete, amely szerint jó a kapcsolat városunk és a rendőrkapitányság között, polgárbarátibbak a rendőrség intézkedései. A kapitányság részéről elhangzott: köszönik a város támogatását, egyúttal új szabályozás (például közlekedés) esetén nyitottak az előzetes egyeztetésre. A bűnügyekre vonatkozó statisztika – más megyei városokkal összehasonlítva is, a korábbi évek adataival összevetve is – kedvező.

Városrendezési témák

A tivábbi öt napirendi pont a „településrendezési eszközök” (régi nevén rendezési tervek) részleges módosításával foglalkozott. Döntött például a közgyűlés a Táborállás keleti részének kertvárosi lakóterületi övezetbe való besorolásáról. A Rácdomb körüli területre, valamint a Momert Rt. telephelyére vonatkozóan mérnökgeológiai vizsgálatot kell végezni és annak eredményét figyelembe véve kell elkészíteni a nevezett területrészek szabályozását. Az élményfürdő környéke (szálloda helye), a Délivárosi út környéke (napelem park) besorolását is módosította a testület. A Hamburger Hungária Kft. négy, a telephelye melletti telek belterületbe és építési övezetbe vonását is megszavazta a közgyűlés. A cégnek fejlesztéseihez szükséges a nagyobb terület, A tervmódosítás költségét a cég állja, Az előző közgyűlés döntött számos településkép védelmi előírás módosításáról, amelyeket meg kell jeleníteni a helyi építési szabályzatban is az egységes szerkezet érdekében. Ennek a munkának az elvégeztetését polgármesteri hatáskörbe utalta a közgyűlés. Baracs község a törvényi előírásoknak megküldte Dunaújvárosnak készülő rendezési tervét, amely – így foglalt állást a közgyűlés – támogatja a szomszéd település terveot és részt kíván venni a további egyeztetési folyamatban.

Városfejlesztési döntések sora

A Római városrészben egy tanulmányterv szerint 365 új parkoló telepítése lehetséges. Most arról döntött a közgyűlés, hogy első ütemben a Római körút különböző szakaszain 87 új parkoló készüljön el. Cserni Béla a terüiet képviselője nehezményezte, hogy a többi lehetséges parkolót újra kell tervezni és engedélyeztetni új kivitelező miatt. A Vadmű út déli szakaszának felújításához kapcsolódva a Vasmű út 53-57 között az eddigiek helyett az út tengelyére merőjeges parkolókat alakíthatnak ki 6 plusz helyet így kialakítva. A Széchenyi köz (Szórád és Dózsa utak belső udvara) területére a DVG Zrt. 12 millió forint ősszegű árajánlatára alapozva elkészítteti. A Liszt Ferenc kert belső területén új parkoló elhelyezésére pedig tervet készíttet a város a DVG Zet. 1,1 millió forint ellenében. A mind nehezebb parkolást több képviselő is szóvá tette. Magyarázat rá, hogy itt Dunaújvárosban ötezerrel több az autó, mint tíz éve.

Költeni kell rekonstrukciókra is

Döntött a testület a Nagyvenyim felé vezető útnál elhelyezkedő, rossz állapotú Gyepmesteri Telep felújításáról és korszerűsítéséről, melynek várható költsége 5,8 millió forint. Döntött a közgyűlés a szennyvíztisztító műnek a Duna sodorvonaláig húzódó kivezetésének pótlása a már tönkrement régi vezeték helyett. A kalkulált költség nettó 425 millió forint. A finanszírozást két évre elosztva tervezik. Módosította a közgyűlés a Fabő Éva Sportuszoda felújításának finanszírozását is, mert az eredeti döntéskor (Modern Városok Program) még nem volt pontosítható az összes feladat. A teljes rekonstrukció 1 milliárd 130 millió forintba kerül, amit fedez a város, pénzügyi előirányzatok átcsoportosításával.


Amit nem támogatott a közgyűlés

az Ebergo-Hőterm Kft. mintegy 75 millió forint tagi kölcsönkérelmét, ami a CO2 kvóta megemelt díja miatt terheli a céget (fizetési kötelezettség). Nem kapott kellő támogatást Tóth Kálmán képviselői indítványa sem, amely Újpentele városrész jelenleg út és közművek nélküli része komplex tervezésének megkezdését szorgalmazta. A Dunaferr SE kérelmét sem támogatta a közgyűlés, nem kíván részt venni a birkózó centrum fejlesztése harmadik ütemét ígérő 15 míllió forint támogatásra vonatkozó pályázaton.

Egy-egy területet érintő döntések

Öt új gyalogátkelőhely tervezése és engedélyeztetése biztosít 3,1 millió forintot a közgyűlés. Közülük 2 – 2 az Október 23. térre illetve a Köztársaság útja és a Latinovics Zoltán utca torkolatához kerül, egy pedig a Martinovics utca 18-hoz. Döntöttel járda helyreállításárül az Október 23. tár 10 – 13 számú épületek keleti oldalán, az Építők útja, a Köztársaság út és a Martinovics utca egy-egy szakaszán és útbaigazító táblákat helyeznek el a Bartók Kamaraszínház könnyebb fellelése érdekében. Lórinczi Konrád nemcsak támogatta az előterjesztést. Javasolta egységes terv elkészítését, ami idővel meg is valósulhat.

A Felsőfoki patak medre növényi maradványoktól, egyéb hulladéktól feliszapolódott. Ezért a patak mintegy fél kilométeres része medrének tisztítását a Dunaújvárosi Vizi Társulat által.

Ami nagyobb vitát generált

Heves vitát váltott ki a DKKA-Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia nkft. múlt évi beszámolója, vezetője és a könyvvizsgáló cég megbízásának meghosszabbítása, Barta Endre azt kifogásolta, hogy az újraválasztandó ügyvezető miért érdemel az eddiginél háromszor nagyobb díjazást, az eredmények nem indokolják azt. Cserna Gábor megvilágította az előterjesztett döntés hátterét. Azt, hogy a háttérben igen sok munka kellett a csapat rendbetételéhez, ami Mátéfi Eszter vezető-helyettessé kinevezésével kezdődött el. Javasolta azt is, hogy az esedékes döntést május 15-ig odázza el a testület, addig tisztázandó minden vitatott kérdés. Szót kért Hingyi László frakcióvezető is, aki felvillantotta a női kézilabda csapat múltbeli sikereit, részletezte a rendcsinálás óriási terheit. Végül a közgyűlés elfogadta a polgármester határidőt módosító javaslatát.

Némi vita kerekedett abból is, hogy előterjesztés szerint a sportcsarnok neve „Kulcsár Anita Kézilabda Akadémia” legyen. A polgármester szerint az elnevezés így magyartalan. Közben az is kiderólt, hogy Anitáról szülőhelyén, Szerencsen már elneveztek egy sportlétesítményt. Mivel az elnevezéshez meg kell szerezni a hozzátartozók jóváhagyását is, van mód a döntés pontosítására.

Három éve közfeladat-ellátási szerződést kötött a város a Vasmű út 41 Irodaház Kft.-vel városfejlesztési projektek lebonyolítására. A cég elszámolása és az idei keretösszeg jóváhagyása volt az egyik előterjesztés témája. Szabó Zsolt kifogásolta, hogy fontos projekteket bíznak erre a cégre. Tóth Kálmán azonnal reagált. Tizennégyszer jelentették fel a kft-t. Mindegyik bejelentést kivizsgálva azt kellett megállapítani, hogy mindig mindent rendben találtunk, a vádaskodás alaptalan volt.

Bölcsődei, óvodai, iskolai témák

Az előjegyzések szerint szeptembertől kevesebb gyermek lesz óvodás, a 12 tagóvoda 58 csoportot fogad (eggyel kevesebbet, mint az előző oktatási évben) ezért a Kincskereső tagóvodában 2 csoportot helyeznek el, az eddig csoportszobaként használt helyiség tornaszoba lesz. A város óvodahálózata ősztől bekapcsolódik az óvodatej programba. Egészséges tejtermékekkel bővülhet többletráfordítás nélkül az óvodások étkeztetése. Az óvodavezető kezdeményezte, a közgyűlés támogatta a részvételt a programban.
A bölcsőde iránti igénynövekedés miatt a közgyűlés 32-ről 40-re módosította a Barátság városrészi bölcsődében ellátható gyermekek számát. A Mohácsi Lovasklub idén is megszervezi általános iskolások táboroztatását, amelyhez 5 és ½ millió forinttal járulhat hozzá az önkormányzat rászoruló családokat segítve.

Személycsere és eskütétel

Csena Gábor polgármester indítványára a közgyűlés visszahívta a szociális, egészségügyi és lakásügyi bizottság nem képviselő tagját, Feltóti Sándort és helyére megválasztotta Egressy Zsuzsannát. A személycsere elindítója Szabó Zsolt volt, mivel a Párbeszéd Magyarországért delegálhat egy nem képviselő tagot a nevezett bizottságba. A közgyűlés döntését követően Egressy Zsuzsanna a testület előtt esküt tett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.