Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2011. Március 04. 19:34, péntek | Helyi

Marad a Petőfi, de ...képekkel

Marad a Petőfi, de ...képekkel

Kórtörténetinek minősíthetjük a Petőfi iskola demonstrációját, amely néma volt,azaz semmi anyázás, semmi hőzöngés, sőt…jól szervezett, még talán jó hangulatúnak is mondhatnám, ha persze lehet egy tüntetés jó hangulatú…

De, hogy megértsék némi életkép: körjátékot játszó gyerekek, szaladgálások, szülők, beszélgető csoportok, aztán megjelent Cserna Gábor, polgármester és Dr. Dorkota Lajos, a kormányhivatal vezetője, aláírták ők is a molinót, ekkor taps… majd megjelent Gombos István, alpolgármester, s elmondta, hogy nehéz a gazdasági helyzet, de a Petőfi marad a helyén mindenestől, sőt csúcsintézmény lesz, de ehhez nincs köze a demonstrációnak…

Menjünk vissza az időben, s egy kis történelem...

Alaphelyzet. Nincs pénz, megszorítások vannak. Kevés a gyerek., ideges a hitelező bank, spórolni kell. Be kellene iskolát zárni. Kisebb helyen több ember, jobb helykihasználás, kevesebb költség. Napvilágot látott egy tervezet. Ebben gyakorlatilag az A és a B variáció között nincs különbség, csak irányítástechnológiai.

" Az „A” változat két általános iskola, nevezetesen a Szórád Márton és a Petőfi Sándor nevét viselő intézmények megszűnésével számol. A Szórád iskola diákjainak száma a tíz évvel ezelőtti 380 – 390-ről 70 valahányra apadt. Befogadójuk a Béke városrészi Arany János Általános Iskola. Mindössze egy szórádos osztályközösség költözik át teljes létszámban, a többieket (osztályonként 6 – 8 diák) az Arany János Általános Iskola meglevő osztályközösségei tudják fogadni. Elhangzott: ha a szülő kéri, a város másik iskoláját is választhatja gyermeke számára.

A Petőfi iskola összes tanulóját be tudja fogadni a Gárdonyi Géza általános iskola. De mert még csak koncepcióról van szó, elképzelhető más, hasonló megtakarítást eredményező megoldás is.

A Nevelési Tanácsadó Intézet és a Logopédiai Intézet a szakmai irányítás és a szakmai önállóság megtartása mellett a Móra Ferenc Általános Iskolába költözik. A Dózsa városrész óvoda épületének így felszabaduló helyét pedig bérbe veheti a Waldorf szülői közösség. Ők elkészítették pedagógiai programjukat is, felmenő rendszerben tervezik elindítani képzésüket. Az már nem az önkormányzaton múlik, hogy élnek-e a majd a kínálkozó lehetőséggel. A koncepció szerint szervezetileg megtörténne a Móricz Zsigmond és a Vasvári Pál, valamint a Dózsa György és a Szilágyi Erzsébet iskolák összevonása szakmai önállóságuk és eddigi épületük megtartása mellett.

A vázolt „A” változat teljesítéséből várható megtakarítás tanévenként 115 millió forint körüli összeg lehet.

Arra is kitért Cserna Gábor, hogy csak az egyeztetéseket követően, március végén, legkésőbb áprilisban meghozandó közgyűlési döntés ismeretében lehet személyi kérdésekben állást foglalni. A még nem végleges koncepciót ugyanis tantestületek, szülői szervezetek, pedagógus szervezetek, közalkalmazotti tanács, diák-önkormányzatok véleményezték/véleményezik. Megérkezett az a független szakértői vélemény, amelynek arra kellett válaszolnia, hogy jelent-e aránytalan terhet a tervezett változtatás az érintetteknek. Véleménye nemleges. A Fejér Megyei Önkormányzatnak is állást kell foglalnia a tervezettel kapcsolatban."

A Szórád, mintha feladta volna, a Petőfi iskola azonban harcba ment.
Nevelők, szülők, gyerekek igyekeztek mindent eszközt megragadni, hogy intézményük létjogosultságát igazolják. Ridegh István, igazgató, FIDESZ-tagként is az iskola léte mellett tette le a voksát.

A szülői közösség a történéseket így eleveníti fel:

„A Petőfi Sándor Általános Iskola Szülői Szervezete hetek óta lázasan tevékenykedik azért, hogy Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata ne hozhasson megalapozatlan, indokolatlan döntést az általa üzemeltetett alapfokú oktatási intézmények átszervezésében. Mint azt már többször tudattuk, a benyújtott javaslat két változatban kerülne előterjesztésre, de ezek a szülők és támogatóik véleménye alapján gazdasági- és szakmai szempontból megalapozatlannak ítéltettek. A 6436 támogató aláírás beadása után a Szülői Szervezet úgy határozott, hogy mivel a konszenzus még várat magára, 2011. március 02-án egy csendes, békés demonstrációval erősíti meg meggyőződésüket.

Friss fejlemény az ügyben, hogy 2011. február 28-án, a Szülői Szervezet rendkívüli ülését személyesen tisztelte meg Kiss András úr, az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sportbizottság elnöke. Az ülésen részt vett az iskola néhány pedagógusa is. Kiss úr tájékoztatta a szülőket arról, hogy nem kívánja az eredeti szándékot megváltoztatni, sőt azért érkezett, hogy megerősítse: nem kerül bezárásra a Petőfi Iskola. Közölte, hogy a 2011. február 24-i közgyűlési nap végeztével rendkívüli frakcióülést kezdeményezett, melyet azért hívatott össze, hogy végleges állásfoglalás alakuljon ki a tervezett racionalizálással kapcsolatban. A frakcióülésen minden, hozzájuk beérkezett információt áttanulmányoztak, kielemeztek, sőt figyelembe vették az előzetesen felvetett javaslatot is, miszerint a Szórád Iskola jelenlegi tanulólétszámát befogadná a Petőfi Iskola. Biztosak abban, hogy a Petőfi Iskolára vonatkozó kedvező döntést minden intézményre nem lehet kiterjeszteni. A város gazdaságos működése szempontjából nem engedhető meg, hogy tized-, ötöd-, harmad alatti feltöltöttséggel üzemeltessenek oktatási intézményeket. Tudomásul kell venni, hogy racionalizálás mindenképpen lesz, mert a csődtől mentheti meg a várost a vitatott koncepció helyes megvalósítása. Éppen ezért foglaltak a kérdésben úgy állást, hogy a Petőfi Sándor Általános Iskola és a Gárdonyi Géza Általános Iskola egy intézménnyé forr össze, a Petőfi Iskola lesz a jogutód intézmény, melybe beintegrálják a Szórád Iskola aktuális tanulólétszámát. „

A demonstráció sikeres volt, a Petőfi marad, kissé viseletes lelki világú pedagógusok, és a szülői közösség egyáltalán nem felhőtlen örömöt sugárzó arcú vezetői azt mutatják, hogy nem örömteli, nem is egyszerű időszakon vannak túl. Sőt... nem egészen biztosak abban sem, hogy túl vannak.

De néhány probléma még mindig nem oldódott meg.. Az alapfelvetés maradt... Nincs pénz... De... Mit zárnak be a Petőfi helyett? Erről jut eszembe, hogy még a szocialista önkormányzat idején történt: a koncepció szerint bezárásra került volna a Szilágyi..ám volt demonstráció, petíció és maradt az iskola... aztán helyette bezárták a Barátság iskolát, ami helyén ma már a Lidl áll...

KÉPGALÉRIA ITT... Nézd meg, kik voltak ott !

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.