Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2011. Szeptember 25. 10:32, vasárnap | Helyi
Forrás: Németh Tünde

Népszámlálás és lakossági együttműködés

Népszámlálás és lakossági együttműködés

Az október rövidesen elkezdődő népszámláláshoz kérik a lakosság segítségét: a leveles ládákon, a bejárati ajtókon a név és cím pontos feltüntetését, valamint a jószándékú közreműködést a sikeres lebonyolítás érdekében.

Dunaújvárosban a felkészülés már a tavalyi évben megkezdődött a 2011. évi népszámlálásra.. A feladat nagyságának érzékeltetéséhez elég néhány számadat: Dunaújvárosban 330 közreműködő adatainak felvétele történt meg, közülük 250 fő oktatását is a polgármesteri hivatal szervezte meg (a környező települések számlálóbiztosaival, felülvizsgálóival együtt mindösszesen 400-450 fő oktatása történt meg Dunaújvárosban), több mint 200 számlálóbiztos számára készítünk megbízási szerződést és végezzük bérszámfejtésüket.
Az Országgyűlés 2009. október 5-én fogadta el a 15. népszámlálást elrendelő törvényt. 2010. június 1-jén a jogszabályt úgy módosították, hogy a vallásra, az egészségi állapotra, a nyelvismeretre, a közlekedésre és az utazásra, az üdülőtulajdonra is rákérdeznek az eredeti törvényben rögzítetteken túl, ugyanakkor az adatszolgáltatás az egészségi állapotra, a fogyatékosságra, a vallásra, az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozóan önkéntes. Kimarad a gyűjtendő adatok közül az egy évvel korábbi lakóhely, a születési hely, míg a nemzeti és etnikai hovatartozás helyett a nemzetiségre kérdeznek rá. A törvény végrehajtására kiadott 305/2010. (XI I. 23.) Korm. rendelet tartalmazza a 2011. évi népszámlálás végrehajtásával kapcsolatos részletszabályokat.
A népszámlálás területi előkészítésének és az adatfelvétel végrehajtásának legfontosabb szakmai irányítója a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), amely megyei népszámlálási felelősök, népszámlálási területfelelősök, valamint a felülvizsgálók révén állandó felügyeletet gyakorol az összeírás folyamata felett. A településeken a települési önkormányzatok jegyzői, mint települési népszámlálási felelősök szervezik a munkát, amelynek érdemi részét a számlálóbiztosok fogják elvégezni. Az összeírást segítik a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek által fenntartott intézetek vezetői, a megyei kormányhivatal népszámlálási felelősei, illetve a személyi adat- és lakcímnyilvántartást vezető központi szerv (KeKKH).
A számlálóbiztosok gyűjtése az első önként jelentkező nyilvántartásba vételével, „spontán” kezdődött meg. A KSH által rendelkezésre bocsátott jelentkezési lap kitöltésével fogadtuk el a jelentkezéseket, mind a számlálóbiztosok, mind –a KSH kérésének megfelelően-a felülvizsgálók esetében. A számlálóbiztosi feladat ellátására kezdetben a polgármesteri hivatal, az önkormányzati intézmények, valamint a rendőrség állományából vártunk jelentkezőket. Ezt követően a felhívást megjelentettük az önkormányzat hivatalos honlapján, valamint a helyi napilapokban. A feladatra nagyon sokan érdeklődtek, így a jelentkezők néhány nap leforgása alatt betöltötték a szükséges létszámot. A kialakított 223 körzet összeírására közel 200 számlálóbiztos jelentkezését fogadtuk el, 80 főt viszont csak tartalékként tudtunk számításba venni. A felülvizsgálók esetében 40 fő felülvizsgáló mellett 7 fő tartalékot regisztráltunk.
Az előkészületeket és az oktatást követően, 2011. október 01-től valamennyi dunaújvárosi háztartásba bekopogtatnak a számlálóbiztosok. Kérjük a dunaújvárosi lakosokat, hogy mind a bejárati ajtókon, mind a postaládákon pontosan tüntessék fel lakcímüket, ezzel is megkönnyítve a számlálóbiztosok által eljuttatott anyagok kézbesítését.
Szakértő munkájukkal és a lakosság együttműködésével lehet eredményes a 2011. évi népszámlálás, ezért kérjük mind a lakosság nyitott és segítő hozzáállását, mind a sajtó képviselőinek széleskörű tájékoztatását.

További tudnivalók a népszámlálásról
Hazánk eddigi történetében összesen tizenöt népszámlálás történt, az első az 1869-es esztendőben volt. Az idei a 15. a cenzusok sorában.
A mostanit megelőzően 2001-ben kértek hasonló, átfogó adatszolgáltatást az ország lakosságától. Az utóbbi évtizedben tehát az akkor kialakult kép volt az irányadó. Vajon hogy alakult a népesség száma, iskolázottsága, lakáshelyzete, milyen az ország gazdasági, egészségügyi, szociális, kulturális ellátottsága? Hol, milyen fejlesztések szükségesek? A törvény értelmében a 2011. október 1-jén 0 órakor fennálló helyzetet tükröző számok a következő esztendőkre – pontosabban a következő évtizedre adnak eligazítást. Az eddigi gyakorlat szerint ugyanis cenzust tízévenként tartanak hazánkban, annak végrehajtása a Központi Statisztikai Hivatal törvényből fakadó kötelessége.
Az időközönkénti népszámlálások végrehajtása a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) törvényből fakadó kötelessége. A Központi Statisztikai Hivatal a 2011. évi népszámlálás előkészítésekor olyan megoldások kidolgozásán fáradozott, amely messzemenőkig eleget tesz a törvény által előírt adatvédelmi követelményeknek, ugyanakkor az emberek számára a legkevesebb kényelmetlenséggel jár.
A lakosságnak a mostani népszámlálás alkalmával immár lehetősége nyílik arra, hogy eldöntse: számlálóbiztossal, vagy nélküle kívánja kitölteni a kérdőíveket. Ha valaki a kérdőív önálló kitöltése mellett dönt, további két megoldás közül választhat: papír, vagy internet. A legmodernebb, leggyorsabb, leginkább idő és környezetkímélő megoldás kétségtelenül az internetes válaszadás. Szeptember utolsó napjaiban a számlálóbiztosok minden háztartásba eljuttatnak egy azonosító-, és egy belépési kódot. Aki nem a számlálóbiztossal, sőt, még csak nem is papíron kívánja kitölteni a kérdőívet, annak október 16-ig lesz nyitva az az internetes kapu, amin keresztül – a belépési kódot kulcsként használva – eljuthat a kérdőívekhez. A kérdések helyes megválaszolását a programba beépített magyarázatok segítik. A KSH azokra is gondolt, akik nem rendelkeznek internettel. Érdekükben közintézményekben, pl. könyvtárakban, faluházakban, internetes kitöltő helyet, úgynevezett e-pontokat hozott létre a Hivatal. Ezeken a helyeken az adatvédelem teljes biztosítása mellett, nyílik lehetőség a népszámlálási kérdőívek számítógépes kitöltésére.
A kérdőívek megválaszolása háztartásonként átlagosan 25-30 percet vesz igénybe. Fontos tudnivaló, hogy a kérdőíveket háztartásonként mindenki azonos módszerrel: interneten vagy papíron önállóan kitöltve, avagy interjú keretében töltheti ki.
Az adatvédelmi követelmények a népszámlálás minden területén érvényesülnek. A kérdőíveken nem szerepelhet a válaszadó neve, a válaszolás teljes anonimitás mellett történik.
A népszámlálásról szóló törvény biztosítja azt is, hogy a felvett adatok a későbbiekben ne legyenek összekapcsolhatóak az adatszolgáltatókkal. A népszámlálásban résztvevőket szigorú titoktartás köti. A kitöltött kérdőívek összegyűjtése, feldolgozása szabályozott rendben történik. A cenzus célja ugyanis nem az, hogy az egyes személyekről gyűjtsön adatokat, hanem hogy a lakások és a népesség összetételéről, legfontosabb jellemzőiről adjon információt.
Az internetes kitöltést az adatszolgáltatók az egyedi azonosítók és belépő kódok segítségével teljesíthetik, amely garantálja, hogy illetéktelen személyek ne férhessenek az adatokhoz. A papír alapú kérdőívek a megyei népszámlálási irodákból – a biztonságos szállítási követelményeknek megfelelően – közvetlenül az adatfeldolgozás helyszínére kerülnek. A címek és a kérdőíveken szereplő adatok feldolgozása egymástól függetlenül, elkülönítetten történik. A feldolgozást követően a címeket és a népszámlálási adatállományt a KSH egymástól elkülönítetten tárolja. Az adatbevitelt követően a papír kérdőíveket megsemmisítik, a keletkezett papírhulladékot újrahasznosítják. A felhasználók számára történő adatkiadások, a kiadványok, tájékoztatási célt szolgáló adatbázisok előállítása a legszigorúbb adatvédelmi szabályoknak megfelelően zajlik. Az adatközlés statisztikai összesítések formájában történik.
Hazánkban ez év októberében csaknem 40 ezer számlálóbiztos közel 5 millió címet, 4,4 millió lakást keres fel a népszámlálás lebonyolítása érdekében. A számlálóbiztosok sorszámmal ellátott okmánnyal kötelesek igazolni, hogy megbízatásuk e munkára szól. Az igazolvány a garancia arra, hogy az illető a lakásba kizárólag a népszámlálás miatt szándékozik bejutni. A közelgő népszámlálás alkalmából együttműködési megállapodást kötött a Központi Statisztikai Hivatal és az Országos Rendőr-főkapitányság. A megállapodás célja a lakosság előzetes és közérthető tájékoztatása, a népszámláláshoz bármilyen módon kapcsolható bűncselekmények, szabálysértések megelőzése. A megállapodás szerint „A vagyonvédelem és az áldozattá válás megelőzése érdekében a 2011. október 1-je és október 31-e – pótösszeírással november 8-a - között sorra kerülő, minden háztartás személyes felkeresésével végrehajtott cenzus időszakában az ORFK a megyei (fővárosi) rendőr-főkapitányságok bevonásával bűnmegelőzési kampányt indít.
A Központi Statisztikai Hivatal ingyenesen hívható, zöld száma: 06-80-200-224, melyen a lakosság felteheti kérdéseit, továbbá leellenőrizheti a számlálóbiztosok személyét is!
További információkért látogassanak el a www.nepszamlalas.hu weboldalra!


Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.