Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2016. Július 27. 19:29, szerda | Helyi

Nőtt a Dunaújvárosi Egyetem presztízse – kiolvasható a ponthúzás nyomán

Nőtt a Dunaújvárosi Egyetem presztízse – kiolvasható a ponthúzás nyomán

Dr. András István rektor, dr. Palotás Béla rektorhelyettes és Balogh Bertalan felvételi szakügyintéző értékelték a ponthúzás adatait és ismertették a pótfelvételi legfontosabb tudnivalóit.

Dr. András István rektor azzal kezdte, hogy az előző évvel összehasonlítva kétszámjegyű az intézménybe felvételt nyert hallgatók száma. A növekedés átlaga 12%. Egy jellemző adat: 45 diák jelölte első helyen a Dunaújvárosi Egyetemet, ám csak 15-en jutottak be. Az informatikai képzésre jóval többen jelentkeztek, mint tavaly. Ugyanez áll a gazdálkodás és műszaki menedzser szakra is, ahol nem csökkent az idén felvett hallgatók száma, noha a ponthatár 280-ról 320-ra emelkedett. Mester szakon mind a hagyományos, mind a keresztféléves gépészmérnök képzést el tudja indítani az egyetem, ami elég ritka a felsőoktatás területén. Jó hír, hogy a korábban felfüggesztett műszaki szakoktató képzést sikerül újraindítani, ami elsősorban a MÁV csoport cégei számára jelentős új lehetőség.

Az alapszakos nappali képzésben 20% a növekedés a tavalyi létszámhoz képest, tehát jóval több városi, környékbeli fiatal lesz itt egyetemista. Ez az adat jóval több is lehetne. Konklúzió: a matematika, sőt újabban a számítástechnika érettségi a szűk keresztmetszet, mert gyenge eredménnyel nem lehet a felsőoktatásba jutni. Elhangzott: érettségi felkészítővel szívesen segít ezen a gondon a Dunaújvárosi Egyetem.

Egy kérdésre válaszolva a rektor megjegyezte: várhatóan több külföldi hallgatóra is számíthat az egyetem, hiszen az universitet ismertebb fogalom más megnevezéseknél, de vizum ügyek és más feltételek miatt most pontosabb adatok nem ismeretesek. Később a témára sajtótájékoztató keretében visszatérnek.

Akik nem nyertek felvételt egyik megjelölt szakra sem, azoknak mindössze szűk tíz napjuk lesz pótfelvételire jelentkezni. Ők már csak egy önköltséges szakot jelölhet meg. A pótfelvételihez újból kell regisztrálnia. Az egyetem kész segíteni a lebonyolításban, ha ismertek az illető eredményei. Ha valakinek a pontszáma nem éri el a 240-et nem érdemes szakképzésre, ha a 280-at diplomás képzésre jelentkeznie. Az egyetem honlapján fenn lesz, milyen szakokra lehet jelentkezni, mihelyst megérkezik a minisztériumtól az értesítés. Az egyetem honlapja elérhető a http://www.uniduna.hu/potfelveteli-2016

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.