Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. Március 02. 09:27, vasárnap | Helyi

Paplan az aszfalton és nyertesek

Paplan az aszfalton és nyertesek

Az útburkolat folytonossági hiányára – ez valójában a kátyú – akkor figyelünk fel, ha belemegyünk, akkor viszont nagyon. A bosszúságok mellett rendkívül balesetveszélyesek is, így eltüntetésük már-már közügy.

Nem véletlenül kezeli kiemelt feladatként a város közútjainak folyamatos karbantartását a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt.
Nagy Zsolt vállalkozási, műszaki és ingatlankezelő ágazat vezető hangsúlyozza, hogy gyakorlatilag az idén már januártól folyamatosan dolgoznak a kátyúk befoltozásán. Azért is különleges ez, hiszen az aszfaltkeverők csak néhány hete kezdtek el dolgozni, így nem hagyományos technológiával látták el eddig a feladatukat:
- Nem szerettük volna megvárni, hogy a felfagyások miatti kátyúk nagyobb gondot okozzanak, így az úgynevezett bagellás technológiával már januárban neki álltunk a munkáknak. Ráadásul ez végleges megoldás.


Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy berendezés segítségével a feltört aszfaltot helyben felmelegítik bitumennel együtt, s ezt öntik vissza az útfelületekre, majd az felületbe hengerelik. Hogy a kátyútlanítás területén is vannak újdonságok, az teljesen nyilvánvaló. Most az Alsó-Dunaparton az „infra- paplanos” módszerrel foltozzák az aszfaltot.
Eszerint egy infravörös aszfaltmelegítővel (ez olyan, mint egy paplan) először olvadásig felhevítik a hibás felületet, majd új aszfalt hozzáadásával hozzáadásával kerül kijavításra. Nem kell kivágni, felbontani a gödör szélét, nincs törmelék, nem kell elszállítani a hulladékot. Gyakorlatilag nem csupán az az előnye, hogy télen is lehet vele javítani, hanem az is, hogy nagyon gyorsan lehet dolgozni, így forgalmas helyeken felbecsülhetetlen jelentőségű.


A város útburkolatainak javítása tervszerűen történik, jelenleg két útvonal-terv szerint dolgoznak a DVG szakemberei. Az infrások a Duna-partot követően a Dózsa György útra vonulnak fel. Természetesen hagyományos technológiával is dolgoznak, nagyobb úthibákat célszerűbb ezzel a kivágásos, kibontásos technológiával kijavítani. Jelenleg 100-130 kátyút vettek „nyilvántartásba” a DVG szakemberei, a város útfelügyelője, de városlakók is jelentik az úthibákat. A javítást a város megrendelése alapján végzi el a DVG ZRT.
Nagy Zsolt úgy látja, hogy március közepéig kijavítják az eddig megrendelt úthibákat, ha az időjárás is engedi, hogy ilyen ütemben folytathassák a munkát. Azonban a befoltozásuk után is marad útjavítási teendő. A kereszteződésekben az aszfalt-felgyűrődéseket kellene megszüntetni. Erre dolgozzák ki a legjobb, leghatékonyabb, legolcsóbb megoldást.


Nyertesek
Az alábbi olvasóink kaptak meghívást egy kávéra a felújított Művész presszóba: Simon József, Dolmány Vivien, Kellerné Sajti Anita, Makrai Csilla,Bartos Csilla, Zloch Erzsi, Bartos Dóri, Kóbor Etelka, Orosz Kinga, Nagy Péter, Vasalicz Gyöngyi, Horváth Mónika, Schmidt Józsefné, Hódos Gabriella, Terekiné Rendes Éva. A nyertesek a kávé-kupont a Tourinform Irodában vehetik át.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.